Werken over de Belgisch-Nederlandse grens.

Aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens zijn momenteel veel mensen aan het werk en is het werkloosheidspercentage laag. Veel werkgevers hebben momenteel echter te maken met personeelstekorten door een kloof tussen de vacature en de vaardigheden van werknemers.
De EURES dienstverlening is erop gericht om te ondersteunen bij het vinden van een oplossing.
De krapteberoepen in Nederland (bijvoorbeeld in de techniek, zorg, ICT) en de krapteberoepen in Vlaanderen zijn vaak dezelfde, maar er zijn verschillen op de arbeidsmarkten. In Nederland hebben bijvoorbeeld veel meer mensen een parttime/tijdelijk contract, terwijl in België nul-urencontracten niet bestaan en nachtwerk in principe verboden is.
“Om de vaardigheden van werknemers te verbeteren, hebben we in Nederland een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling, die € 1.000,- per jaar bedraagt”, zegt Michael Rutten, adviseur voor EURES Nederland.
“In Vlaanderen faciliteren de openbare diensten voor arbeidsvoorziening, complete onderwijsprogramma’s en die zijn ook beschikbaar voor Nederlandse deelnemers.”
Arbeidsvoorwaarden
Over het algemeen zijn de brutolonen in Vlaanderen hoger dan in Nederland, met uitzondering van de landbouwsector. In België is de loonbelasting echter aanzienlijk hoger, waardoor de nettolonen in Nederland soms gunstiger zijn. Daarentegen worden in België vaak gratis maaltijdcheques aangeboden door werkgevers en zijn er betere fiscale regelingen voor het gebruik van een bedrijfswagen.
De werknemersbijdrage aan de ziektekostenverzekering is in Vlaanderen veel lager. De kinderbijslag is hoger dan in Nederland en wordt voor een langere periode verstrekt en het is voor werknemers ook makkelijker om verlof op te nemen op een tijdstip dat hen uitkomt. In België ben je verplicht om binnen een jaar de wettelijke vakantie-uren op te nemen. Vlaanderen kent daarentegen meer nationale feestdagen.
Werven van personeel
Het wervingsproces is in België traditioneler dan in Nederland, en gedrukte media en databases met cv’s worden nog steeds veel gebruikt. In Nederland worden social media zoals LinkedIn veel vaker gebruikt. Vlaamse werknemers zijn meer gericht op een loopbaan bij hun huidige werkgever, terwijl in Nederland het personeel vaker wisselt van werkgever. Verder wordt in Nederland veelvuldig gebruik gemaakt van commerciële intermediairs (bijvoorbeeld uitzendbureaus) voor werving. In Vlaanderen krijgen werknemers over het algemeen sneller een vaste aanstelling.
Culturele verschillen
Ondanks de nabijheid en de gemeenschappelijke taal zijn er aanzienlijke culturele verschillen tussen Vlaanderen en Nederland. In Vlaanderen is het management hiërarchischer. Nederlandse organisaties zijn platter en Nederlanders communiceren veel directer. Nederlandse managers hebben meer zeggenschap over, en leggen meer nadruk op het functioneren van het team. Tijdens sollicitatieprocedures zijn kandidaten in Vlaanderen over het algemeen bescheidener, terwijl ze in Nederland meer gericht zijn op pitchen. In vergelijking met Nederland heeft Vlaanderen ook een andere manier van zakendoen: de persoonlijke relatie met een zakenpartner staat voorop, daarna pas de zakelijke. In Nederland is het vaak precies andersom.
Aantrekkelijker
Procentueel zijn er drie keer zoveel mensen die in Vlaanderen wonen en in Zuid-Nederland werken dan mensen die in Zuid-Nederland wonen en in Vlaanderen werken. Toch kan niet worden geconcludeerd dat de Nederlandse arbeidsmarkt aantrekkelijker is. Het kan ook zo zijn dat wonen in België goedkoper is. Dit komt overeen met het feit dat ongeveer de helft van de forensen die in Vlaanderen wonen en in Nederland werken de Nederlandse nationaliteit heeft en dus aan beide kanten van de grens gebruik kunnen maken de voordelen aan beide kanten van de grens.
“De EURES-medewerkers in Vlaanderen zijn tegenwoordig vooral gericht op transnationale inkomende arbeidsmigratie, en minder op grensoverschrijdende arbeid. Ze richten zich op inkomende migranten uit heel Europa”, merkt Michael op. “De arbeidsmarkten in Vlaanderen en Nederland zijn redelijk vergelijkbaar, maar we houden nauw contact over mogelijke samenwerkingsmogelijkheden die er zijn in specifieke niches.”
Overweegt u grensoverschrijdend te werken?
We vroegen Michael om zijn advies aan iedereen in België, Vlaanderen en Nederland die grensoverschrijdend werk overweegt: “Ze moeten zich beseffen dat alles verandert op het gebied van sociale zekerheid, ziektekostenverzekering, arbeidswetgeving, belastingen, etc. Bovendien zijn er, hoewel we dezelfde taal spreken, culturele verschillen. Nederlanders zijn bijvoorbeeld directer in hun communicatie.”
Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met EURES-adviseur Michael Rutten (michael.rutten@uwv.nl) of arbeidsmarktanalist Michel van Smoorenburg (michel.vansmoorenburg@uwv.nl).